2015. december 14., hétfő

Ötletek Karácsonyra #1

Sziasztok!

Valószínűleg már Ti is elkezdtetek azon gondolkodni, hogy mit kéne sütni-főzni az ünnepere. Lehet, hogy előkerültek a novemberi-decemberi-januári újságok, amikben újabb ötletekre bukkannánk, de az is lehetséges, hogy az ünnepi menü nem változna az eddigiekhez képest. Bár igaz, hogy még van pár nap az ünnepekig, én már előtúrtam az összes (ha nem is az összes, de akkor is rengeteg) újságot, s szépen felsorakoztattam őket egymás mellett. Így arra gondoltam, hogy ebben az utolsó pár napban megosztanám Veletek, hogy miket találtam, amiket akár el tudnák képzelni az ünnepi menüben.

Fehér halászlé:
Hozzávalók(4 főre):
      -40 dkg fagyasztott bőr- és szálkamentes tengeri hal-filé
      -só
      -4 fej vöröshagyma
      -4 evőkanál olaj
      -fél kiskanál őrölt fehér bors
      -1 kiskanál majoránna
      -1 kiskanál pirospaprika
      -1,2 liter tej
      -2 tojássárgája
      -1 pohárka fehérbor
      -1 kisebb citrom leve
Elkészítés:
1, A halat szobahőmérsékleten felengedjük, lecsöpögtetjük, kisujjnyi csíkokra vágjuk. 1 csapott kiskanál sóval bedörzsöljük, félrerakjuk.
2, A hagymát megtisztítjuk, félfőre vágjuk, majd az olajon, egy fazékban kevergetve megfonnyasztjuk. Fél kiskanál sóval ízesítjük, a borssal, a majoránnával és a pirospaprikával meghintjük. Elkeverjük, a tűzről lehúzzuk, a halat belekeverjük, majd a tejjel felöntjük.
3, Nagy lángon fölforraljuk, azután kis lángon 10 percig főzzük. Ismét lehúzzuk a tűzről, kimerünk egy merőkanálnyit a forró levesből és elkeverjük benne a tojássárgáját. Ezt azután lassan visszaöntjük a levesbe. Megvárjuk amíg kihűl, és másnapig hűtőbe tesszük. Az ünnepi vacsora előtt csak melegíteni kell, és tálalás előtt utánafűszerezzük, fehérborral és a citrom kifacsart levével kellemesen pikánsra ízesítjük.
  Tengeri hal helyett lazaccal is készíthetjük, így még különlegesebb, kicsit színesebb lesz. -A recept a Príma Konyha 2006-os decemberi számából származik.


Angol töltött pulyka:
Hozzávalók:
     -1,3 kg pulykamell
     -15 dkg aszalt szilva
     -1 evőkanál mazsola
     -3 dl víz
     -4 szelet kétszersült
     -3 evőkanál tejszín
     -1 tojás
     -2 evőkanál konyak
     -1 db savanykás alma
     -2 csipet fehér bors és só
     -3 evőkanál vaj
     -2 dl tejföl
     -1 csomag petrezselyem
Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket a vízben felforraljuk, majd leszűrjük, és a levet félretesszük. A kétszersültet összetörjük, elkeverjük a tejszínnel, tojással, konyakkal, majd hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, és az apró kockára vágott almát. A mellet megmossuk, bedörzsöljük a sóval, borssal. A közepére halmozzuk a gyümölcsös keveréket, majd a két szélét összevarrjuk, hogy a töltelék középre kerüljön. Sütőzacskóban tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A zöld fűszereket összevágjuk, a gyümölcsös lében 30 percig főzzük, majd leszűrjük. A levet összekeverjük a tepsiben maradt pecsenyével, és a tejföllel besűrítjük. Ezzel a mártással tálaljuk a pulykát.- A recept a Knorr Belevaló 1999-es decemberi számából származik.

Fahéjas csillag:
Hozzávalók:
     -3 tojásfehérje
     -25 dkg átszitált porcukor
     -50 dkg darált mandula
     -1 csomag vaníliás cukor
     -3 teáskanál őrölt fahéj
     -6 csepp keserű mandula-aroma
     -sütőpapír
Elkészítés:
1, Robotgép habverőjével a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és evőkanalanként belekeverjük a porcukrot. Kb 5 púpozott evőkanál tojáshabot félreteszünk. A többi habba belevegyítjük a mandulát, a vaníliás cukrot, a fahéjat meg az aromát.
2, A mandulás masszát 2 ív sütőpapír között 1/2-1 cm vastagságú lappá nyújtjuk, és 5 cm-es csillagokat szúrunk ki belőle.
3, A tésztacsillagokat két, sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük, majd megkenjük a félretett tojáshabbal. Végül a 150 fokra előmelegített sütő legalsó sínjére toljuk, és tepsinként kb 15 perc alatt megsütjük.-A recept a tina karácsony 2011/2-es magazinból származik.
 

A képeket nem én készítettem, hanem az interneten kerestem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése