2015. december 15., kedd

Ötletek Karácsonyra #2

Karácsonyi hallé felvidéki módra:
Hozzávalók:
    -2 kisebb, konyhakész, egyenként kb 1 kg-s ponty
    -4-5 vöröshagyma
    -fél maréknyi egész fekete bors
    -3 gerezd fokhagyma
    -só
    -15-20 dkg kimagozott aszalt szilva
    -2 kanálnyi libazsír
    -3 dl tejföl
Elkészítés:
1, A pontyok fejét és farkát lecsapjuk, majd-miután a fejből a méregfogat és a szemeit is kiszedtük-egy fazékba rakjuk. A hal törzsét jó ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, az előzőekre rakjuk. A hagymát meghámozzuk, vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük, a halra szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy nagyjából duplán ellepje. A borssal és a fokhagymával fűszerezzük, megsózzuk-kezdjük egy evőkanálnyival-, és nagy lángon fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángra állítjuk, és gyöngyözve 2-2,5 órán át főzzük.
2, Amikor kész, belerakjuk az aszalt szilvát, így főzzük még 5-6 percig. A libazsírt a tejföllel simára keverjük,a levest ezzel behabarjuk, pár percig főzzük.
3, Tálalás előtt a hallevest leszűrjük, a hal szeleteket és a szilvát tányérokban elosztjuk. A forró levest rámerjük.
A recept címe alapján felvidékinek tulajdonított étel valójában egy zsidó specialitás, amit karácsonykor volt szokás készíteni. A Felvidéken élő, az ortodox hagyományokat erősen követő családok főzték így a hallevest, illetve majdnem pontosan így. Volt aki rakott bele pirospaprikát, és több helyen került bele ikrával töltött maceszgombóc is. Mára az ételek e vidéken is sokat változtak, így ez az aszalt szilvás halleves is csak alig fellelhető.-A recept a Príma Konyha 2008-as decemberi számából származik.

Mandulás hal:
Hozzávalók:
     -5 dkg finomra vágott mandula
     -2,5 dkg zsemlemorzsa
     -45 dkg fehér halfilé (süllő vagy tonhal)
     -4 evőkanál majonéz
     -Delikát ételízesítő
     -bors
Elkészítés:
Egy lapos tálban keverjük el a mandulát, zsemlemorzsát és a fűszereket. A halak mindkét felét alaposan kenjük be majonézzel, és forgassuk a morzsába. Egy sütőtálba helyezzük egymás mellé a szeleteket, és 210 fokon addig süssük, amíg aranybarna nem lesz. Egy ujjnyi vastag szelethez kb 6 perc elég. Vigyázzunk, nehogy a hal kiszáradjon.-A recept a Knorr Belevaló 1999-es téli számából származik.

Vaníliás holdak:
Hozzávalók:
    -1 csomag vaníliás cukor
    -25 dkg liszt
    -20 dkg vaj
    -10 dkg darált mandula
    -porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk  a vajjal, a vaníliás cukorral, a mandulával, cipóvá formázzuk, fóliában kb egy órára a hűtőbe tesszük.
1, Kibélelünk sütőpapírral egy sütőlapot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
2, A tésztát rúddá formázzuk, 2 cm-es darabokra vágjuk, kis félholdakká hajlítjuk, sütőlapra tesszük, a sütőben kb 10 percig sütjük.
3, Még melegen a porcukorral jól megszórjuk. Selyempapírral bélelt, zárt fémdobozban tároljuk. -A recept a Kiskegyed Konyhája Extra 2007-es számából származik.

A képeket nem én készítettem, hanem az interneten kerestem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése