2015. december 16., szerda

Ötletek Karácsonyra #3

Pontyhalászlé:
Hozzávalók:
   -kb 1,5 kg-os ponty csontjai,
   -1 evőkanál pirospaprika
   -1-2 cseresznyepaprika
   -só
   - 1 burgonya
   -3 vöröshagyma
Elkészítés:
1, A pontyot megtisztítjuk, ha van benne haltej vagy ikra, azt félretesszük. A hal fejét levágjuk, méregfogát kiszedjük. A hal törzsét kifilézzük, bőrös oldalukkal lefelé vágódeszkára rakjuk, a filék keskeny végénél a halhús és a bőre közé vágunk, a bőr végét a bal kezünkkel megfogjuk, és a kést kissé lefelé szorítva a vastagabb része felé végigvágjuk. Akkor jó, ha a bőre teljes egészében lejön. A filéket 2-3 milliméterenként mélyen beirdaljuk, a pirospaprikával, a cseresznyepaprika-krémmel meg egy kiskanál sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva egy órára hűtőszekrénybe tesszük.
2, A burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk. A burgonyát kockákra, a hagymát vékony karikákra vágjuk, és fazékba kb 2 liternyi vízbe szórjuk. A halcsontokat és a megtisztított halfejeket belerakjuk, 1 csapott evőkanálnyi sót adunk hozzá, majd fölforraljuk. Egy kis rést hagyva lefödjük, és 1,5 órán át főzzük. Esetleg egy csokor petrezselymet és 1-1 szem paradicsomot meg paprikát, paprikacsumát is adhatunk hozzá.
3, Ezután a tűzről lehúzzunk, leszűrjük, a hagymát meg a burgonyát fakanállal  szitán át, a leszűrt lébe törjük. A halcsontokról meg a fejről- ha egy kissé kihűltek- lefejtjük a húst, és ugyancsak áttörjük.
4, Az így kapott sűrű halalaplevet fölforraljuk, és a pácolt pontyfilét belerakjuk. 8 percig főzzük, majd óvatosan kiemeljük, hűlni hagyjuk.  Ezután a nagyobb szálkákat kiszedjük belőle, és a halhúst ledaráljuk. A hagymát finomra vágjuk, 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk. Az apró kockákra vágott paprikát és paradicsomot beleszórjuk, 2-3 percig pirítjuk, és a halat hozzáadva még 1-2 percig sütjük.
5, Tálaláskor a halászlevet megforrósítjuk, ha kell, utánasózzuk, esetleg darált cseresznyepaprikával ízesítjük.
Aki a hal tisztításától idegenkedik, a leveshez vásároljon kb 1 kg tisztított halcsontot és fejet vegyesen. A halászlé előre megfőzhető, tálaláskor csak meg kell melegíteni. -A recept a Príma Konyha 2007-es decemberi számából származik.

Káposztával töltött kacsacomb különleges körettel:
Hozzávalók(4 személyre):
    -4 kacsacomb
    -30 dkg szálas savanyú káposzta
    -10 dkg húsos szalonna
    -2 fej vöröshagyma
    -4 gerezd fokhagyma
    -1 alma
    -1 evőkanál szárított majoránna
A körethez:
    -40 dkg burgonya
    -50 dkg lila hagyma
    -40 dkg kínai kel
    -1 dl olaj
    -1 dkg barna cukor
    -1/2 dl balzsamecet
Elkészítés:
A kacsacombokat megtisztítjuk, megmossuk. A káposztát átöblítjük, kissé összevagdaljuk. A szalonnát kis kockákra vágjuk.
1, A szalonnát kiolvasztjuk és rátesszük a káposztát. Kevés vizet öntünk alá, és kb 15 percig pároljuk. Közben meghámozzuk a hagymát, fokhagymát, az almát felszeleteljük.
2, A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A kacsacombokon felszedjük a bőrt, alátöltjük a káposztát, és megszórjuk sóval, majoránnával. Tepsibe terítjük a fokhagymát, hagymát, almát, rátesszük a combokat, meglocsoljuk az olajjal, kevés vizet öntünk alá, és a sütőben gyakran locsolgatva 90-100 percig sütjük. Ha szükséges pótoljuk a vizet.
3, A különleges köret:
A burgonyát megmossuk, héjában puhára főzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk, durvára lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A kínai kelt megtisztítjuk, vékonyra metéljük, sózzuk és 10 percen át pihentetjük. Felforrósítunk 2 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a lila hagymát. Rátesszük a cukrot é karamellizáljuk. Kevés vizet öntünk alá, megsózzuk és 10 percig pároljuk. Ekkor ráöntjük a balzsamecetet, kevés vizet, és lassan még 20 percig pároljuk. Sűrű szaftnak kell lennie. A reszelt burgonyát bevonatos serpenyőben 3 evőkanál forró olajon pirosra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítunk 3 evőkanál olajat, és 10 percig pirítjuk benne a kínai kelt, sózzuk, borsozzuk.
4, Tálaláskor tányérra tesszük a  pirított burgonyát, a párolt balzsamecetes hagymát, a pirított kínai kelt. Mellé helyezzük a kacsacombokat amit bőven meglocsolunk szafttal.-A recept a Kiskegyed Konyhája Extra 2007-es számából származik.

Mandulás-krémes pite
Hozzávalók(6 személyre):
    -200 g finomliszt
    -100 g vaj vagy margarin
    -50 g kristálycukor
    -1 csipet só
    -100 ml rum
    -5 db zselatinlap
    -250 ml habtejszín
    -110 g porcukor
    -150 g cukrozott mandula
Elkészítés:
1, Mixerben keverjük morzsásra a lisztet, a puha vajat, a kristálycukrot és a sót. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál rumot is, dolgozzuk tésztává, és tegyük a hűtőbe 30 percre.
2, Áztassuk hideg vízbe a zselatint. A tejszín felét tegyük lábasba 100 g porcukorral, és hagyjuk addig a tűzön, amíg elkezd forrni. Ekkor keverjük hozzá a kinyomkodott zselatint, majd a tűzről lehúzva adjuk hozzá a maradék tejszínt és rumot is. Szűrjük le, hagyjuk kihűlni.
3, A tészta 2/3-át nyújtsuk ki 0,5 cm vékonyra, és béleljük ki vele a 18 cm-es piteformát. Villával szurkáljuk meg, és süssük 180 fokon 20 percig. Ha kihűlt, szórjuk rá az összevagdalt mandulát, és öntsünk rá egy keveset a tejszínes-rumot keverékből. Tegyük hűtőbe, amíg megszilárdul, majd önsük rá a maradék krémet is.
4,  A megmaradt tésztát nyújtsuk ki nem túl vékonyra, és vágjuk ízlés szerinti alakúra. Süssük 180 fokon 10 percig. Miután kihűlt, szórjuk meg porcukorral és tegyük a pitére.- A recept a Blikk Nők 2011-es Adventi számában szerepelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése