2015. december 17., csütörtök

Ötletek Karácsonyra #4

Citromos-tárkonyos pontyleves:
Hozzávalók:
    -60 dkg bőr nélküli pontyfilé
    -1 vöröshagyma
    -2 dundi sárgarépa
    -30 dkg csiperkegomba
    -4 evőkanál olaj
    -1 babérlevél
    -1 csapott kiskanál só
    -fél mokkáskanál őrölt fekete bors
    -30 dkg fagyasztott zöldborsó
    -2 dl főzőtejszín
    -1 evőkanál finomliszt
    -fél citrom leve
    -1 evőkanál mustár
    -1 kiskanálnyi fölaprított friss vagy feleannyi szárított tárkonylevél
Elkészítés:
1, A pontyfilét 1,5 centis kockákra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát finomra, a répát a halhoz hasonló kockákra vágjuk.
2, Az olajat lábasban kissé megforrósítjuk, a hagymát beleszórjuk, közepes lángon kevergetve kb 2 perc alatt megfonnyasztjuk. A többi zöldséget hozzáadjuk, 5 percig pároljuk-pirítjuk, majd bő 1 liter vízzel fölöntjük. A babérlevelet hozzáadjuk megsózzuk, megborsozzuk. Nagy lángon fölforraljuk, 12-15 percig kis lángon főzzük. 5-6 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a zöldborsót meg a pontyot hozzáadjuk.
3,  A tejszínt a liszttel, a citrom levével meg a mustárral jól összekeverjük, a levest ezzel sűrítjük-ízesítjük. 2 percnyi főzés után finomra vágott tárkonnyal fűszerezzük. Ha kell, utánasózzuk, borsozzuk.-A recept a Pírma Konyha 2003-as decemberi számából származik.

Szalonnás-sajtos pontyszelet:
Hozzávalók(4 személyre):
    -2 db zöldpaprika (ízlés szerint)
    -2 db paradicsom (ízlé szerint)
    -80 dkg pontyfilé
    -20 dkg baconszalonna
    -2 dkg margarin
    -Delikát Ételízesítő
    -1 teáskanál kakukkfű
    -20 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1, A paprikát és a paradicsomot megmossuk, megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
2, A pontyfilét felszeleteljük, és fél centinként bevagdaljuk. Minden bevágásba teszünk egy vékony szalonnaszeletet.
3, A pontyszeleteket margarinnal kikent sütőtepsibe tesszük. Meghintjük delikáttal és kakukkfűvel, majd mindegyik szeletre paprika- és paradicsomkarikákat teszünk.
4,  Végül megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük. -A recept a Knorr Belevaló 1998-as téli számában található.

Beiglitorta:
Hozzávalók:
   A tésztához:
      -2 dkg élesztő
      -0,25 dl tej
      -2 kiskanál kristálycukor
      -50 dkg finomliszt
      -25 dkg margarin
      -25 dkg porcukor
      -3 tojássárgája
      -2 evőkanál rum
      -1 evőkanál tejföl
      -fél citrom reszelt héja
      -fél kiskanál só
    A töltelékhez:
      -30-30 dkg darál dió és mák
      -30 dkg porcukor
      -15 dkg mazsola
      -1 citrom reszelt héja
      -2-3 csomag vaníliás cukor
      -kb 0,5 dl rum
      -kb 1 dl tej
Elkészítés:
1, A tésztához az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, a kristálycukrot hozzáadjuk. 10 percig pihentetjük, ezalatt felfut. Ezután a  tejes élesztővel a tojássárgájával, a rummal, a tejföllel, a citromhéjjal és a sóval összegyúrjuk. Letakarva egy éjszakára hűtőbe tesszük.
2, A diótöltelékhez a diót fele cukorral, a fele mazsolával, a reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral meg a rummal összegyúrjuk. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, különbség csak annyi, hogy rum helyett forralt, kihűtött tej kerül bele. Mindkettőt letakarjuk, ugyancsak behűtjük.
3, Még finomabb a töltelék, ha a mazsolát sütés előtt 1-2 napra rumba áztatjuk, így még zamatosabb lesz. Csak annyit vegyünk ki belőle, amennyi a máktöltelékbe kell,  a többi rummal együtt használható a diótöltelékhez.
4, A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket lisztezett gyúrólapon egy kb 26 centi átmérőjű körre nyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, ami mentén a tésztát körbevágjuk. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ahogyan majd a többi maradékot is, ebből lesz ugyanis a torta oldala, ehhez kell a legtöbb tészta.
5, Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire tesszük, villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk.
6, Egy 26 centi átmérőjű, szétszedhető tortaformát a maradék margarinnal kikenjük. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb bucit téglalap alakúra nyújtjuk és belülről körben a forma oldalához tapasztjuk.
7, A máktöltelék felét vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül az egész diótöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. A maradék máktölteléket rásimítjuk, az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. A tésztaszéleknél jól összenyomkodjuk.
8, A tetejét tojássárgájával lekenjük, bő fél órán át pihentetjük.Ezután újból lekenjük, villával megszurkáljuk, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) kb 45 percen át sütjük. Ha időközben túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük föl.-A recept a Príma Konyha 2005-ös decemberi számában található.

A képet nem én készítettem, hanem az interneten kerestem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése