2015. december 18., péntek

Ötletek Karácsonyra #5

Aszalt szilvás borleves:
Hozzávalók:
   -5 dl édes fehérbor
   -1 citrom
   -kis darabka fahéj
   -3-4 szegfűszeg
   -10 dkg kimagozott puha aszalt szilva
   -8 tojássárgája
   -kb 5 evőkanál kristálycukor
   -2 dl főzőtejszín
 
Elkészítés:
4 dl bort 3 dl vízzel hígítunk, a citrom levét belefacsarjuk a fahéjjal meg a szegfűszeggel fűszerezve, nagy lángon két percig forraljuk. Közben a szilvát kockákra vágjuk, a maradék borral meglocsoljuk. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, tejszínnel hígítjuk. A még forró bort rászűrjük, habverővel, nehogy összekapjon, élénken kevergetjük. Közepesen erős tűzre tesszük, és addig verjük, amíg kissé be nem sűrűsödik, de vigyázzunk, véletlen se forrjon föl, mert akkor összeugrik. Végül leszűrjük, a borsos aszalt szilvát hozzáadjuk.-A recept a Príma Konyha 2003-as decemberi számában található

Fogasfilé édesköménnyel és diós halmártással:
Hozzávalók:
    -2 kg fogasfilé
    -60 dkg édeskömény
    -1 dl olívaolaj
    -5 dkg dió
    -6 dl halalaplé
    -10 dkg vaj
    -1,5 dl főzőtejszín
    -só

Elkészítés:
A halat sózzuk, kevés olíván mindkét oldalát sütjük kb 3-4 percig. A mártáshoz az alaplevet a felére visszaredukáljuk. A diót megpirítjuk, majd a tejszínnel turmixgépben pürésítjük. Átszűrjük, majd az alapléhez adjuk. Sóval ízesítjük, szifonba töltjük. Az édesköményt félbevágjuk, leveire szedjük, külső részét megtisztítjuk, majd forrásban lévő sós vízben hőkezeljük.-A recept a Magyar Konyha 2014-es decemberi számában található.

Tejszínes-csokoládés mandulatorta:
Hozzávalók:
   A tésztához:
       -1 doboz barackbefőtt (lecsöpögtetve, 240 g)
       -350 g búzaliszt
       -1 csomag sütőpor
       -150 g porcukor
       -1 csomag vaníliás cukor
       -1 csipet só
       -150 g lágy vaj vagy margarin
       -4 tojás
       -50 g reszelt étcsokoládé
       -100 g mandulaforgács vagy őrölt mandula
   A krémhez:
       -1 csomag csokoládés tortakrém
       -1 csomag tejszínes-vaníliás tortakrém
       -400 ml hideg tejszín
       -400 ml hideg tej
       -1 citrom reszelt héja

Előkészítés:
A barack levét egy szűrőn leszűrjük, és apróra szeleteljük a barackot. A sütőformát (26 cm átmérőjű) kivajazzuk és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A csokoládéreszelék, mandulaforgács és barack kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel először alacsony, majd 2 percig legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. Végül hozzáadjuk a csokoládéreszeléket, mandulaforgácsot és barackot. A masszát az előkészített sütőformába öntjük és egyenletesen elsimítjuk. A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 3-4 fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: 40-45 perc
Sütés után a tortát kivesszük a sütőformából, és  sütőrácson hagyjuk kihűlni. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk. A tortát vízszintesen kettévágjuk.
A krémhez a csokoládés tortakrémport 200 ml hideg tejszínnel és 200 ml hideg tejjel a tasakon lévő utasítás szerint elkészítjük. A tejszínes-vaníliás tortakrémmel is így teszünk, de a tej és a tejszín mellett beletesszük a reszelt citromhéjat is. A csokoládés tortakrém 2/3-ad részével a torta felső tortalapot csillag formában díszítjük (nyomózsákkal), majd a  maradék krémet elsimítjuk az alsó tortalapon. A tejszínes-vaníliás krémet is nyomózsákba töltjük (8 mm átmérőjű csővel) és a krém 2/3-ad részével az üres felületeket a tortalapon kitöltjük. A maradék krémet az alsó tortalapon, a csokis krémen egyenletesen elsimítjuk. Ráhelyezzük a felső tortalapot, é tálalásig hűtőszekrénybe tesszük. -A recept a Magyar Konyha 2014-es decemberi számában található.

A képet nem én készítettem, hanem az interneten találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése