2015. december 19., szombat

Ötletek Karácsonyra #6

Csípős-savanyú harcsaleves:
Hozzávalók:
    -50 dkg harcsacsont (fej, gerinc stb.)
    -1 kiskanál ételízesítő por
    -30 dkg bőr és szálka nélküli  afrikai harcsafilé
    -2 közepes sárgarépa
    -arasznyi póréhagyma
    -1-1,5 evőkanál nem túl édes szójamártás
    -1 evőkanál 6%-os fehérborecet
    -kb fél kiskanál csípős csili szósz vagy Erős Pista, nyers, darált csípős paprika
    -1 csapott evőkanál étkezési keményítő
    -2 tojás
Elkészítés:
1, A harcsacsontot lábasba rakjuk, kb 1,5 liter vizet ráöntünk. Az ételízesítőt beleszórjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon nagyjából 35 percig főzzük. Ezután leszűrjük, ez lesz a leves alapja.
2, A harcsafilét félkisujjnyi csíkokra vágjuk. A répát és a pórét megtisztítjuk, vékony csíkokra metéljük, a levesalapban 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a halat és 3 percig főzzük.
3, A szójamártást a borecettel, a csiliszósszal, a keményítővel és egy kevés vízzel simára keverjük, a levest ezzel sűrítjük, ízesítjük. Végül a tűzről lehúzzuk, és a felvert tojást kevergetve belecsurgatjuk.

Rántott ponty kapris tartármártással:
Hozzávalók:
    -8 szelet filézett ponty
    -1 zsenge cukkini
    -3 sárgarépa
    -2 evőkanál olaj +a sütéshez
    -1 evőkanál vágott petrezselyem
    -10 dkg liszt
    -3 tojás
    -10 dkg zsemlemorzsa
a kapribogyós mártáshoz:
    -2 dl joghurt
    -1 evőkanál mustár
    -2 evőkanál majonéz
    -1 csipet cukor
    -1 teáskanál citromlé
    -1 evőkanál kapribogyó
Előkészítés:
A halszeleteket leöblítjük, leszárítjuk, megsózzuk. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk, gyufaszál-vékony szeletekre metéljük, megsózzuk.
Elkészítés:
1, A zöldségeket 2 evőkanál forró olajban, nagy lángon, néhány percig pirítjuk, majd a saját levében megpároljuk. A petrezselyemmel meghintjük.
2, A halat lisztbe, felvert tojásba, végül morzsába bundázzuk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük. Az olajból kiemelve szalvétán a felesleget leitatjuk róla. A halszeleteket és a köretet melegen, a mártást hidegen tálaljuk.
3, Kapribogyós tartármártás:
A joghurtot-lehetőleg turmixgépben- összekeverjük a mustárral, a majonézzel, és citromlével, csipetnyi cukorral pikánsra ízesítjük, végül a kapribogyót is beleszórjuk. A mártást jól lehűtjük.

Csokoládés-meggyes kalács:
Hozzávalók:
    A tésztához:
         -30 dkg liszt
         -1 csipet só
         -1 narancs reszelt héja
         -2 dl tej
         -2 evőkanál cukor
         -2 dkg élesztő
         -2 tojássárgája
     A töltelékhez:
         -4 dkg vaj
         -2 csomag vaníliás cukor
         -2 dkg kakaó
         -30 dkg fagyasztott vagy kompótmeggy
         -cukor
         -zsemlemorzsa
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a sót és a narancshéjat. A langyos tejben keverjük el a cukrot meg az élesztőt, és adjuk a lisztes keverékhez a tojássárgákkal együtt, majd gyúrjuk tésztává. A tésztát felezzük meg, az egyik felébe keverjük bele a 2 dkg puha vajat és a vaníliás cukrot. A másik felébe is gyúrjunk puha vajat és a kakaót. Letakarva kelesszük meg, majd mindkét tésztát nyújtsuk ki 1 cm vastag téglalapra. A fehéret vékonyan kenjük meg tojással, és a csokis lapot óvatosan helyezzük rá. Forgassuk a meggyet cukros zsemlemorzsába, és szórjuk a tészta tetejére. Ezután szorosan tekerjük fel, a tetejét kenjük meg tojással, kelesszük meg, és 170 fokos sütőben süssük készre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése