2015. december 20., vasárnap

Ötletek Karácsonyra #7

Halerőleves:
Hozzávalók:
   -1 mokkáskanál pirospaprika
   -2-3 evőkanál paradicsompüré
   -2 tojásfehérje
   -40-50 dkg halcsont(pontyfej, farok, gerinc...)
   -1 vöröshagyma
   -1-2 halászlékocka
   -só
   -esetleg csípős paprikakrém
Elkészítés:
1, A pirospaprikát, a paradicsompürét és a tojásfehérjét fazékba töltjük, habverővel habosra keverjük. Kb. 2 liter hideg vízzel fölöntjük, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott halcsontokat, a fölszeletelt hagymát és a halászlékockát.
2, Nagy lángon, kevergetve-mert könnyen leég-fölforraljuk, megsózzuk (első blikkre kb 1 kiskanálnyit tegyünk bele), a paprikakrémmel tüzesítjük, már ha teszünk bele, majd kis lángon 2 órán át főzzük.
3, Ha kész, a tűzről lehúzva 10-15 percig pihentetjük, azután átszűrjük, a tetejéről ha kell, a zsírt papírszalvétával leszedjük. Újra a tűzre tesszük, fölforraljuk majd a megmosott pontybelsőséget 1-2 percig főzzük benne, ha kell, utánaízesítjük.- A recept a Príma Konyha 2005-ös decemberi számában található

Fokhagymás joghurtban érlelt harcsafilé:
Hozzávalók:
   -70 dkg harcsa
   -2 dl joghurt
   -1 fej fokhagyma
   -2 szál újhagyma
   -olaj
   -őrölt bors, só
 A körethez:
   -50 dkg burgonya
   -10 dkg vaj
   -1 dl tej
   -5-10 dkg juhtúró
   -ízlés szerint petrezselyem
Elkészítés:
Futtassuk meg kevés olajban a fokhagymát, majd keverjük el a joghurttal.
Fektessük ebbe a pácba a megborsozott harcsafilét, és egy estét érleljük hűtőben. Másnap csepegtessük le, és másnap kevés olajban szeletelt fokhagymával és karikázott újhagymával süssük meg. A hagymákat csak akkor tegyük az olajba, amikor a hal egyik oldala már megsült. Hagyományos pürét készítsünk köretnek kevesebb sóval, ahhoz keverjük még melegen  a túrót, és a vágott petrezselymet. -A recept a Meglepetés 2011-es téli különszámában található.

Eperlekváros ,,galuskák'' :
Hozzávalók:  
    -20 dkg vaj
    -30 dkg liszt
    -1 teáskanál szalalkáli
    -12,5 dkg cukor
    -1 csomag vaníliás cukor
    -1/2 csomag zselatinpor
    -20 dkg eperlekvár
    -porcukor a szóráshoz
Előkészítés:
Kibélelünk sütőpapírral egy sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A vajat felolvasztjuk.
Elkészítés:
1, A lisztet összekeverjük a szalalkálival, a cukorral, a vaníliás cukorral, és beledolgozzuk a folyékony vajat.
2, A tésztából teáskanál segítségével 3-4 cm nagyságú galuskákat szaggatunk é a sütőlapra rakosgatjuk, kissé rányomjuk, hogy az alja ellapuljon. A sütőben világosbarnára sütjük (kb 10 perc). Kivesszük, hagyjuk hűlni.
3, A zselatint 2 evőkanál vízzel elkeverjük. A lekvárt fél dl vízzel felforrósítjuk. A zselatint is felmelegítjük és a lekvárhoz keverjük. Kissé hűlni hagyjuk.
4, Két-két galuska ellapított alját összeragasztjuk a lekvárral, megszórjuk porcukorral. Ha egészen kihűlt, selyempapírral bélalt, zárt fémdobozban tároljuk.

Ez lett volna az utolsó Ötletek Karácsonyra poszt, remélem tudtam segíteni Nektek. :) 
 Kellemes Karácsonyi Ünnepetek Kívánok! ☺

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése