Somlói torta

9:04 0 Comments A+ a-

Sziasztok!
A hétvégén a családdal ünnepeltük a közelmúltban lévő születésnapokat, és mindenképp szerettem volna valamit sütni. Nézegettem NoSalty-n és Apróséfen is, végül az utóbbin találtam meg egy somlói torta receptjét.

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortaformához:
                 A piskótához:
                                -3 tojás
                                -125 gramm kristálycukor
                                -100 gramm búzaliszt
                                -1 csomag sütőpor
                                -3 evőkanál víz
                  A vaníliás réteghez:
                                 -1 csomag vaníliás pudingpor
                                 -350 ml tej
                                 -2 csapott evőkanál kristálycukor
                                 -50 g darált dió
                   A csokoládés réteghez:
                                 -1 csomag csokoládés pudingpor
                                 -350 ml tej
                                 -2 csapott evőkanál kristálycukor
                                 -1 mokkáskanál rumaroma
                                 -50 gramm mazsola
                   A torta díszítéséhez:
                                 -400 ml habtejszín
                                 -16 gramm habfixáló
                                 -2 evőkanál porcukor
                                 -4 evőkanál darált dió
                                 -csokidara

Elkészítés:
1, A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet só hozzáadásával.
2, A sárgáját és a cukrot habosra keverjük egy robotgéppel.
3, A cukros sárgájához hozzáadjuk a lisztet, a vizet és a sütőport, majd alaposan kikeverjük. Ezután beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét.
4, Egy 18 cm-es tortaformát kivajazunk, kilisztezünk, majd beleöntjük apiskóta masszát. 180 fokon kb 20 percig sütjük. A sütési idő sütőfüggő, mindenképpen tűpróbával ellenőrizzük.
5, Amíg a piskóta sül, elkészítjük a krémeket. A tejben elkeverjük a cukrot, a vaníliás pudingport, majd készre főzzük.
6, A csokis krém elkészítéséhez a tejhez adjuk a cukrot, a mazsolát, a csokoládés pudingport és a rumaromát, majd készre főzzük. Mindkét krémet 5-10 percenként alaposan átkeverjük hűlés közben.
7, Ha minden összetevő kihűlt, összeállítjuk a tortát. A piskótát három részre vágjuk. A piskóta eredetileg legfelül lévő részét a tortaforma aljába fektetjük. Elsimítjuk rajta a vaníliás krémet és megszórjuk darált dióval.
8, Ezután j9n egy újabb piskóta, erre rákenjük a csokoládés krémet, majd a tetejére tesszük az utolsó lapot. Minimum 3 órára hűtőbe tesszük.
9, Fogyasztás előtt kemény habbá verjük a habtejszínt a habfixálóval és a porcukorral. Ízlés szerint díszítjük vele a tortát, megszórjuk darált dióval és a csokidarával.
10, Alaposan lehűtve tálaljuk.




Ha nagyobb tortaformába sütjük a piskótát, akkor nem lesz olyan magas, és csak két felé tudjuk vágni.
További kellemes hétvégét! :)