2016. augusztus 4., csütörtök

Fahéjas-banános clafoutis

A recept eredetileg 30 dkg cseresznyével írja, de valamiért, inkább banánnal készítettem el. Nézegettem, több féle receptet, mihez lenne igazán kedvem, de a clafoutis eddig még nem jutott el hozzám, így nem volt kérdés, hogy ezt csinálom meg. :)
Néhány szó a clafoutis-ről. "Kiejtése: "klafuti". Franciaországból, limousini desszert, amely sűrű palacsintatésztából és kimagozatlan fekete cseresznyéből készült. Az eredeti recept szerint a mag különösen fontos, ugyanis a sütés folyamán azok az aromájukkal ízesítik a tésztát. A helyiek annyira büszkék a saját receptjükre, hogy a Francia Akadémiát is sikerült meggyőzniük, hogy csak a fekete cseresznyéből készült desszertet nevezhetjük hamisítatlan clafuotis-nak. Ettől függetlenül a világ minden táján készítik, és nem csak cseresznyével.  Aki hagyományos, harapható piére vágyik, az süssön mást. A clafoutis ugyanis egészen más műfaj, a széle picit ropogós, a közepe pedig krémes és rezgős. Langyosan, megporcukrozva a legjobb." Forrás: www.nlcafe.hu

Hozzávalók:
                   -16 dkg finomliszt
                   -fél csomag sütőpor
                   -10 dkg cukor
                   -1 evőkanál vaníliás cukor
                   -2 dl joghurt
                   -12 dkg vaj
                   -1 citrom reszelt héja
                   -1 darab tojás
                   -30 dkg cseresznye (én egy darab banánt karikáztam fel, és szórtam meg fahéjjal.)

Elkészítés:
1, A lisztet és a sütőport elkeverjük.
2, A vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojást robotgéppel habosítjuk. Ezután hozzáadjuk a joghurtot és a citrom reszelt héját.
3, A formát (ez lehet akár tortaforma is) kivajazzuk, majd kilisztezzük. Eloszlatjuk benne a tésztát és belenyomkodjuk a cseresznyét.
4, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése